Mesec marec ne tako daljnega leta 1938 je bil za Nevlje, pa tudi okolico, poseben mesec. Pri regulaciji potoka Nevljice in izkopu temelja za levi podpornik novega mostu čez potok so delavci v sloju gline naleteli na "štore", ki so jim pri delu močno nagajali. Pa le niso bili nekakšni štori, ampak kosti tod umrlega mamuta. Tri tedne so strokovnjaki iz Ljubljane s pomočjo domačinov izkopavali ostanke tega ledenodobnega orjaka. In če ne bi na željo izvajalca gradbenih del – Gozdno tehničnega odseka – morali na hitro zaključiti izkopavanja, bi prav gotovo našli še kaj.
Zame pa je poleg mamutovega okostja še bolj pomembno odkritje nekaterih manj znanih stvari. In sicer to, da so poleg okostja raziskovalci našli komaj 3 centimetre veliko praskalce in ognjišče, kar nam priča o tem, da je tod nekoč bival kamenodobni človek. Danes je potrjeno mnenje, da je v Nevljah nekoč stala kamenodobna lovska postojanka na prostem. Najdeno je bilo tudi rogovje severnega jelena, ki je bil mamutov sodobnik, pa je preživel do danes in ga gojijo predvsem nomadska ljudstva na severu. Neuradno se govori, da so raziskovalci v bližini okostja našli tudi konopljo, za katere nihče ne ve, od kod naj bi se vzeli.

V zadnjem času pa ugotavljam, da smo Kamničani kar nekako pozabili na neveljskega mamuta, ki bi bil lahko, roko na srce, tudi turistična atraktivnost mesta in občine, če bi se le zavedali, kaj imamo. Toda glede na trenutno stanje so to le lepe sanje. Tudi po 63 letih okostje še vedno stoji v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani, namesto da bi stalo v Kamniku, kajti prostor imamo. Razstava, ki sva jo z očetom postavila ob 60-letnici odkritja okostja, sedaj domuje v zanjo neprimernih prostorih, in sicer v zaklonišču podružnične osnovne šole v Nevljah. Zaradi neprimernih klimatskih pogojev so se plakati na panojih že začeli gubati. Na najdbo mamuta ob tako imenovanem "Mamutovem mostu" opozarja le propadajoča tabla, ki so jo na pobudo dr. Nika Sadnikarja postavili ob 50-letnici odkritja. In še bi lahko našteval, ampak od besed ne bo nič, povedati je pa vseeno treba.

Sredi januarja sem v Kamniškem občanu pozval vse, ki bi želeli sodelovati pri "obujanju" mamuta, da se mi pridružite, pa se na moje povabilo ni odzval nihče. Ampak nič zato. Zopet trkam na vaše domoljubje in vas ponovno vabim, da me pokličete na telefon (01/831-22-08 ali 041/884-713). Enako velja tudi za vse tiste, ki bi si želeli ogledati razstavo. Razstava bo v počastitev "mamutovega dne" za obiskovalce odprta v petek, 23. marca, od 15. do 18. ure in v soboto, 24. marca, od 9. do 12. ure.

Ob vsem naštetem se lahko Kamničani zamislimo in še malo, pa bodo tudi nas, tako kot je Prešeren prebivalce Višnje gore zbodel z verzi: "Višnjani, kam ste svoj'ga polža djali?", tudi nas zbadali: "Kamničani, le kam ste mamuta poslali?"


BENJAMIN BEZEK


Objavljeno v: Kamniški občan, letnik 40, št. 5, 14. 3. 2001, str. 4.

Site Meter