Kočevarji bodo še dolgo črpali izročila preteklosti.

"Predstavljamo vasi, o katerih največ vemo. Do podatkov o njihovi velikosti, tipu hiš, načinu življenja in drugih posebnostih težko pridemo, saj je vse manj ljudi, ki bi znali o tem kaj povedati. A se znajdemo, saj še srečamo kakšnega Kočevarja. Letošnje jaslice (na ogled bodo do svečnice) so zaradi posegov v notranjost cerkve nekoliko manjše. Na petnajstih kvadratnih metrih smo povezali kočevsko krajino oziroma njeno civilizacijo in betlehemsko zgodbo. Zdihovo, opuščeno naselje na razglednem hribu nad kanjonom reke Kolpe, je bil za nas velik izziv," pojasnjuje Tone Prelesnik.

Vas je bila do leta 1949 živahna. Ko je prišla pod strogo zaprto območje Gotenice, so jo minirali. Ostalo je župnišče, ki je služilo za bivanje lovcev. Po letu 1990 se je tam naselila slovenska vojska. eprav je območje za javnost še nedostopno, so jim omogočili ogled in skiciranje vasi.

"Maketo cerkve nam je posodil tone roha iz ribniške doline, ki ljubiteljsko zelo vešče izdeluje cerkve kočevske pokrajine. Na dominantni točki smo namestili župnišče, ki je tam tudi bilo in je božje potno cerkev delno zakrilo. Po pričevanju vseh tistih, ki so kaj vedeli o tej vasi, smo 'sezidali' hiše in uredili okolico. Dolina Kolpe je znana po tradicionalnih dejavnostih: mlin in kovačija sta še bolj oživela božično vas Zdihovo."

Tone pravi, da skupino dobrih mož, ki skrbijo za božične radosti predvsem mladih, drži skupaj radovednost po še ne dovolj raziskani kočevski preteklosti, spoštovanje družinskega praznika, znanje, spretnost in predvsem dobra volja. Ker vsak dobro ve kaj mora narediti, so v nekaj dneh zbrali ves material za gradnjo: lehnjak, mah, smreke in drugo okrasno zelenje. Posebej pa se je z osvetlitvijo potrudil električar.

Milan Glavonjić


Sorodne povezaveSeznam člankov prireditev med letomSorodne povezave