Lepo obnovljena idrijska rudarska hiša

"Največji muzejski dogodek leta 2002 bo odprtje idrijske rudarske hiše. obnovili smo jo že, odprtje pa bomo povezali z mednarodnim kongresom o kulturni dediščini v rudarstvu, metalurgiji in geologiji, ki bo junija. Organizatorja tega kongresa sta dva, idrijski rudnik in naš muzej." Kot je povedala direktorica estnega muzeja v Idriji, so hišo odkupili že leta 1985, stoji v bližini jaška Frančiške, zgrajena pa je bila ob koncu 18. stoletja. Obnovljena hiša zgovorno razkriva značilnosti bivalne kulture rudarskih družin. Temu so sledili tudi pri snovanju vsebine. Klet in pritličje so namenili historični predstavitvi bivalnega okolja idrijskega rudarja, zgornje prostore pa delavnicam. Z delavnicami bodo začeli takoj po končanem kongresu.

Muzejske delavnice so organizirali tudi lani: v Cerkljanskem muzeju so imeli otroške muzejske delavnice, namenjene tako otrokom kot staršem, ki jih zanima ročno ustvarjanje. Delavnice v rudarski hiši bodo povezane s prazniki, življenjem rudarjev, različnimi dejavnostmi v Idriji itd.

Ob koncu pogovora se je Ivana Leskovec še enkrat dotaknila številk. Te kažejo rahlo upadanje obiskovalcev v gradu Gewerkenegg. Lani so jih našteli 18.865, predlani 22.329. Kot pravi, je manj skupin s Štajerske, učence vodijo v novi Muzej premogovništva v Velenju in ne več v Idrijo. Tudi obisk partizanske bolnice Franja, ki sodi pod okrilje idrijskega muzeja, je bil lani manjši (29.217 obiskovalcev) od predlanskega, ko so našteli 31.214 obiskovalcev. Močno, za več kot 40 odstotkov, pa se je povečal obisk Tiskarne Slovenija, in to po zaslugi organiziranih šolkih skupin. Zabeležili so 1496 obiskovalcev. Pod okrilje Mestnega muzeja v Idriji sodijo poleg naštetih muzejskih enot še: Bevkova domačija v Zakojci s 3600 obisovalci lani, Idrijska kamšt s 4126 obiskovalci in še bi lahko naštevali.


Darinka Kladnik


Sorodne povezaveSeznam člankov prireditev med letomSorodne povezave