Že nekaj mesecev imamo Slovenci na predsedniškem položaju doktorja. Milan Kučan je namreč sredi maja 2001 na clevelandski univerzi prejel doktorat. Poglejmo si torej, kako je potekalo pridobivanje naslova, ki je po mojem mnenju svojevrstno humorno dejanje in se je z njim predsednik izkazal prej za dvornega zabavljača kakor pa za akademskega človeka.

Konec meseca aprila so se v medijih pojavile prve informacije o tem, da namerava predsednik države Milan Kučan v kratkem na eni izmed ameriških univerz prejeti častni doktorat. Nekateri so se ob teh novicah smejali, nekateri so menili, da novinarji nimajo o čem pisati in prazen prostor v dnevnem časopisju mašijo s takimi in podobnimi novičkami rumenega tiska. A glej ga zlomka, kmalu so iz kabineta predsednika "pricurjale" na dan podrobnosti, ki so kazale na resničnost navedb v časopisju.

Na ta dogodek se je predsednik dobro pripravil in vse je bilo zelo dobro zrežirano. V Srbiji je prišlo do demokratičnih sprememb oblasti in odstopil je dolgotrajni diktator in krvnik Balkana, Slobodan Milošević. Milan Kučan je pohitel z nastopom na televiziji, ki naj bi po nekaterih podatkih bila v rokah prav njegovega mafijskega klana, in posredno napadel nekdanjega svojega prijatelja iz časov SFRJ. Kazal se je za demokrata in pridobival točke za bodoči doktorat.

Na dan podelitve doktorata v ameriškem Clevelandu se je pred državno univerzo CSU zbralo okoli sto ameriških Slovencev, ki so na miren način in s transparenti demonstrirali proti podelitvi doktorata. Predvsem so protestirali proti temu, da predsednik Kučan še danes ni obsodil povojne poboje več kot 200.000 nasprotnikov novega režima, obeh spolov in vseh starosti. V obrazložitvi podelitve častnega doktorata za javno upravo Kučanu so predstavniki univerze zapisali, da je Milan Kučan prvi demokratično izvoljeni predsednik Slovenije, da je država pod njegovim vodstvom dosegla velik napredek v demokratičnosti in vključevanju v mednarodne ustanove in organizacije, da je spodbujal reforme v Sloveniji in se odločno uprl tedanjemu komunističnemu sistemu V SFRJ. Skratka, avtorji so nametali v obrazložitev toliko jajc, kolikor jih ni bilo slišati od zadnje obravnave v zvezi s pomenom ASNOJA v Jajcu.

Podelitev častnega doktorata Clevelandske državne univerze ni nič posebnega, če vemo, da sta v mestu dve zasebni univerzi, ki sta veliko bolj cenjeni. Vendar je razlika v tem, da se morajo študenti z doktorati na zasebnih univerzah, ki so veliko bolj cenjene v ZDA kot državne, izkazati s svojo razumnostjo in inteligenco. K temu moramo pristaviti še to, da doktoratov, podobnih Kučanovemu, kar mrgoli po Združenih državah. Celo na sami podelitvi častnega doktorata predsedniku Kučanu so podoben doktorat prejeli tudi lokalni tovarnarji in žena guvernerja zvezne države Ohio. Torej, kaj počne predsednik, ki naj bi imel take uspehe za demokratizacijo Balkana in razvoj mlade države Slovenije, v družbi Alfreda Lernerja, lastnika športnega kluba Browns ali pa Monteja Ahuja, lastnika in direktorja podjetja Transtar Industries.

Ob tem ne moremo prezreti dejstva, da v Evropi obstajajo združbe oziroma trgovci z doktorati, ki na leto s prodajo naslovov obrnejo preko 100 milijonov mark. Je torej možno, da si je gospod Kučan do doktorata pomagal z denarjem? Prav gotovo se ni na noben drugi način oddolžil clevelandski univerzi, niti ga nismo opazili v odmevnih dobrodelnih prireditvah. Zanimivo in hkrati čudno je samo to, da si ni naš predsednik omislil doktorata katere od univerz nekdanjega komunističnega bloka, kar bi bilo prav gotovo ideološko bližje kakor kapitalistična Amerika. Tako bi na primer lahko izbiral med univerzo v Moskvi ali Havani, pri tem bi lahko obiskal tudi nekdanje tovariše. Sploh države nekdanjega vzhodnega bloka so po padcu berlinskega zidu prava Meka za doktorate. Doktorati se prodajajo tako na podzemnih železniških postajah kot na črnih trgih. Doktorat z letnicami 2000 in 2001 se da dobiti za 20.000 mark, tiste s starejšimi datumi pa občutno ceneje.

Doktorat Clevelandske univerze pa naj ne bi bil prvi, ki si ga je želel pridobiti predsednik Kučan. Že leta 1993 naj bi si prizadeval pridobiti častni doktorat neke univerze, za katero pa se je kasneje izkazalo, da ima samo poštni predal. in njegov poskus naj bi tako padel v vodo.

Priznati pa moram, da se predsednik v zadnjem času vede zelo akademsko. Tako na primer ni obsodil vrnitve pokljuških gozdov Cerkvi. Tudi ob obisku predsednikov dveh velesil v svetu, Georgea W. Busha in Vladimirja Putina na Brdu pri Kraju naš novi doktor ni počival in je govor izkoristil za rahlo predavanje iz anatomije, ko je izrekel akademsko zelo dovršen stavek: "Niso vsi prsti enako pomembni."

Avtor: Benjamin Bezek, 22. oktober 2001.


Site Meter