Skavti se pri tako v skavtskem kot tudi javnem življenju srečujemo z javnimi nastopi, pa naj bo to v obliki srečanja s starši, na skavtskih prireditvah kot tudi pri zagovorih seminarskih, diplomskih in ostalih nalog, intervjujih, družabnih prireditvah kot v poslovnem svetu. Dostikrat ne vemo, kako naj se pri tem obnašamo oziroma kako naj začnemo svoj javni nastop.

Kot prvo se nam postavi vprašanje, v kakšnem oblačilnem videzu nastopati: se prilagoditi občinstvu in se obleči prireditvi primerno ali obleči svojemu statusu primerno. Svetujem vam takole: vedno in povsod v prvi vrsti s svojim nastopom zastopate sebe. To pomeni, da boste vedno, ko boste zastopali skavtsko organizacijo ali del nje, nosili skavtski kroj, urejen in popoln. S tem boste pokazali, da ste pripadnik neke organizacije in da že s samim oblačilnim videzom opominjate na to. Če boste imeli ob enajstih intervju z novinarko časopisa Dnevnik o odbojkarskem klubu, ki ste ga pred kratkim ustanovili v vašem kraju, boste verjetno nosili bodisi srajco, kapo ali trenirko vašega kluba. Najbolj neumno pa izgleda, da ste eden redkih poljedelcev, ki še kosi travnik s koso, pa to opravljate v smokingu in kravati, ker pač veste, da bodo vaše opravilo posneli in oddajo gledali po vsej Sloveniji. Enako čudno izgleda, če si na "ta k mašno" obleko okoli vratu zavežete skavtsko rutico ali poveznete na glavo skavtski klobuk.

Preden začnete nastopati oziroma, ko pridete na oder ali prostor, od koder boste javno nastopali, se ozrite po občinstvu. Poskusite z očmi vzpostaviti stik s poslušalci. Nihče vam ne more ukazati, da pridrvite na oder, "odkokodakate" svoje in se nato vrnete na prvotno izhodišče. Vzemite si čas, pozdravite poslušalce.

Tu pa smo že pri naslednjem problemu, in sicer: kakšno barvo in višino glasu izbrati. Pri podajanju ni pomembna samo vsebina, ampak tudi moč in intonacija glasu. Zato si že pred prireditvijo ali med njo poskusite ustvariti občutek, koliko je velika dvorana in koliko ljudi je v njej. Tako boste tudi približno vedeli, kako močan glas uporabiti. Sploh vam to pride prav v skavtskem življenju, kjer v večini primerov še nimamo ozvočenih nastopov. Vsaj na lokalni ravni ne. Če boste začeli govoriti potiho, tako da vas bodo slišali samo v prvi vrsti, zadaj pa ne, vas bodo kmalu gosti preglasili s svojim govorjenjem. Sam sem zagovornik močnejšega govora, tako da zbudite tudi tiste, ki so zamišljeni in čakajo le na basanje s pecivom in nazdravljanje s pijačo po prireditvi.

Pri premagovanju treme si lahko pomagate tudi z raznimi gibi rok in glave, vendar ne preveč, da ne postane moteče. Paziti tudi morate, da ne naredite z opletanjem rok prevelik prepih in koga iz prve vrste odpihne nazaj. Tudi gibi rok in glave morajo biti elegantni, sicer boste izgledali kot plesoča lutka na odru.

Naslednja težava, ki nastane še pred začetkom javnega nastopa oziroma že pri sestavljanju le tega, je uporaba jezika. Dostikrat ne vemo, kaj je bolje: truditi se govoriti v knjižnem jeziku ali pogovornem, strokovnim ali preprostim jezikom? Svetujem vam naslednje. Če želite, da vas bo kdo poslušal in to, kar mu sporočate, tudi razumel, morate jezik prirediti poslušalcem. Če boste govorili staršem skavtov, boste uporabili preprost jezik. Če boste javno nastopali pri zagovoru seminarske naloge, boste uporabljali več strokovnih izrazov, specifičnih za stroko, ki jo zastopate.

Danes smo v času tehnologije, v času najrazličnejših avdio-video naprav. Ljudje smo prav zaljubljeni vanje in zato so postale skoraj nepogrešljiv del tudi javnih nastopov. Z grafoskopom ali diaprojektorjem bomo omejili zgolj pasivno poslušanje. Če pa je naša javnost manjša skupina, lahko za ozadje izberemo mirno glasbo.

Predvsem je pomembno, da ste med govorjenjem sproščeni, jasni in kratki. Svoj govor začnite in končajte z jasnimi stavki. Ob koncu je modro glavne misli na kratko obnoviti, da slušateljem bolj ostanejo v ušesih. Nikoli in nikdar pa se na začetku svojega govora poslušalcem ne opravičujte, saj boste odtegnili še tisto malo pozornosti, ki so vam jo sprva namenili. Pa srečno!

Avtor: Benjamin Bezek, 26. oktober 2001.
Prirejeno po: Skavtič - glasilo skavtinj in skavtov ZSKSS, letnik 10, januar 2000, št.2, str. 22.